Tips voor een mooie boomgaard
Boomgaard
Nieuwe boomgaard
Als je begint met een boomgaard kun je kiezen uit heel veel soorten en rassen. Appels, peren, pruimen, kersen, maar ook walnoot, kweepeer, mispel, abrikoos en bijvoorbeeld moerbei.
Waarom zoveel en hoe maak je hieruit een keuze?
Oude soorten
Vroeger waren er veel soorten omdat er behoefte was aan variatie: een handappel, eentje voor de appelmoes, om te stoven, te drogen en een soort om lang te bewaren. Je had appels die in augustus rijp waren, en appels die je kon bewaren tot in maart.
​
Jouw boomgaard
De keuze is heel persoonlijk. Vaak kiezen mensen een soort die ze van vroeger kennen, of die ze gewoon lekker vinden. Maar let ook op de streek waar je woont, en op de grond waarop de boom moet groeien. En kies eens voor een oud ras - de andere soorten kun je in de winkel kopen.
Tips bij planten van een boom
Hou je bij het ontwerp van een boomgaard aan de volgende regels.
​
-
Plant bomen niet te dicht op elkaar.
-
Maak het plantgat groot genoeg (1 m2).
-
Plaats rondom de boom twee of drie palen.
-
Zet de boom even diep als bij de kweker - de entplek moet boven de grond uitkomen.
Ik kan je helpen met het kiezen van een boom. En ik ken kwekers die goede bomen leveren.
Snoeien
Snoeien moet
Wil je een gezonde boom met goed fruit? Dan moet je snoeien! Snoeien vanaf aanplant is nodig om een jonge boom te laten opgroeien tot een sterke boom die vruchten krijgt. De grote takken moeten wel 100 kg aan fruit kunnen dragen. Daar heb je een beetje geduld voor nodig en (bijna) jaarlijks een snoeibeurt. Je krijgt dan een evenwichtige boom met ieder jaar fruit. Van het snoeien van een fruitboom zijn veel boeken en filmpjes te vinden, maar écht snoeien leer je in de praktijk. Vraag mij om advies of doe mee aan een snoeiworkshop.
​
Ik snoei veel fruitbomen. Daarbij zie ik vaak deze problemen:
• geen goede vorm in de boom
• veel, maar kleine vruchten
• dood hout en uitscheurende takken
• kruisende takken
• aangetast fruit of blad
• verkleurend blad of voortijdige bladval
• overslaan van productieve jaren (beurtjaren)
• paddenstoelen in de boom
• bewegende fruitboom (zwak wortelgestel)
Goed onderhoud zorgt voor gezonde fruitbomen en daarmee voor evenwichtige groei en opbrengst. Een mooie boom en een mooie oogst!
​
Snoeien kun je leren. Hoe? Ik coach je en geef je persoonlijk advies. Samen lopen we door je tuin en bekijken we wat nodig is om de kwaliteit van het groen te verbeteren. Of schrijf je in voor een workshop.